forums

טבע טרפיה, שיטה חדשה לעיבוד תהליך ההזדקנות

בית האבות שלנו, משל"ב, השוכן לרגלי גבעת המורה, מוקף דשאים ירוקים וגינות מטופחות. מסביבו, יחד עם העיר עפולה, משתרעים שדות, כרמים ומטעים של מושבי וקיבוצי העמק. כבר נאמר ע"י המשורר כי "האדם עץ השדה" ועוד נאמר "האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו". שורות אלו, שכבר מזמן הפכו לקלסיקה, היו לנגד עיננו כאשר התחלנו "להכניס את הטבע הביתה" לפעילויות בקבוצות המשתלה.
 
טבע טרפיה, שיטה חדשה לעיבוד תהליך ההזדקנות
דיירי בית האבות בחלקם תושבי העמק שהורגלו במשך השנים להינות מהצבעים, הניחוחות והמראות בהתאם לגידולים השונים ולבלוב הפריחות, לצבעי השלכת – כמו גם לשדות המשנים צבעם – חרושים, ירוקים, קצורים ומכוסי שלף. חלק נכבד אחר של דיירי הבית הינם עולים חדשים שהנופים הללו חדשים להם אך למדו לחיות אתם בשנים האחרונות.  

משנאלצו הדיירים להיפרד מבתיהם ולעבור לבית האבות, השתנה מרחב המחיה שלהם ואף על פי שכל החדרים בבית האבות פתוחים אל מרחבי הדשא המקיף את הבית או למרפסות רחבות הפונות אל הנוף, מעדיפים הדיירים להישאר ספונים בחדריהם מרווחים ונעימים ככל שיהיו, הם ממעטים לצאת אל הסביבה הירוקה, הרוגעת והמרגיעה.


כאן נכנסנו אנו לפעולה, מפעילות תכנית התעסוקה של שלושת קבוצות הגינון בבית האבות: עובדת סוציאלית , מרפאה בעיסוק ועובדות תעסוקה. בתחילה בהיסוס, מתוך רצון לשנות ולגוון, ולאחר מספר ניסיונות מוצלחים, כשיטת עבודה קבועה, אחת לשבוע בשלושה מרכזים.
אנו מכניסות את השדה, הכרם והפרדס אלינו הביתה. בקבוצות מוסקים זיתים, קוטפים כותנה וגודדים תמרים בסוף הקיץ ובתחילת הסתיו, בוצרים ענבים ומכינים יין, מקיימים פעילויות עם חמניות ותירס וקוטפים פרי הדר בחורף. החיטה הקצורה אף היא נושא לפעילות מקסימה "מהחיטה אל הלחם" ועוד ועוד.

באביב - פרחי הבר, הפורחים בשפע ובשלל צבעים בצידי הדרכים והכבישים, נראים נפלא בסידורים בתוך בקבוקי פלסטיק שעברו עיבוד בידי הדיירים מקבוצות הגינון והפכו לאגרטלים.


הרעיון המרכזי העומד מאחורי פעילויות אלו הוא ההנגשה המאפשרת גרייה של כל החושים: הצבעים, הריחות, הטעמים, מגע האדמה כמו גם הזיכרונות והתחושות שעולים עם המגעים המוכרים מן העבר.

בנוסף לכך קיימת גם הפעילות המוטורית העדינה וההדגשים על יציבה נכונה בזמן הפעילויות הנזכרות. כחלק מקבוצות הגינון וההתייחסות לעונות השנה, לחגים ולגידולים השונים, עוסקים הדיירים בפעילויות יצירה מחומרי טבע שונים (כגרעיני חמניות, שיבולים אצטרובלים, כפות תמרים ועוד) ויצירות אלו מקשטות את המחלקות ואת הבמה  המרכזית בלובי בית האבות.

כל קבוצת גינון כזו מתחילה בהצגת חומר תיאורטי, תמונות, מוזיקה ושירים התואמים את נושא הפעילות ומהווים גריה חושית לקראתה. שולחנות העבודה ערוכים כשעליהם מפוזרים פריטים הקשורים באותו נושא (לדוגמא במסיק הזיתים מונחים על השולחן ענפי זית, שמן זית, זיתים מעובדים בדרכים שונות מוצרים מגזע עץ הזית וכמובן סמל המדינה ויונת השלום). 

כהמשך טבעי לפעילות זו הנושא גולש גם לקבוצות האפייה שנערכות בסמוך לימי הגינון אנו מתייחסות לנאמר לעיל והדיירים אופים, בכל שלוש המחלקות מאפים הקשורים לנושאי הגינון: עוגיות תמרים, לחמניות זיתים, עוגיות פרי הדר ועוד.

המטרה היא להאיר מכיוונים שונים ולהדגיש את אפשרויות ההתייחסות לחוויית הטבע אותה אנו מציינות בהתאם לעונה, לחג או לגידולים החקלאיים האמורים.

לאחרונה מתפתחת שיטת הטבע-תרפיה. זוהי גישת טיפול חדשנית לפיה הטיפולים מתקיימים בטבע. השיטה מתייחסת אל הטבע כשותף בתהליך הטיפולי ומתאימה בעיקר לחולים הסובלים מדמנציה. כמובן ששיטה זו משלבת תחומי טיפול חדשניים ויצירתיים, אבל שואבת גם מהטקס המסורתי.

ואכן, בשתיים מתוך שלוש הקבוצות הפועלות במוסדנו, חלק מהפעילות, כאשר מזג האוויר מאפשר זאת, נערכת מחוץ למחלקה, במרחבי הנוף הפתוח. המפגש עם חילופי העונות, שינויי מזג האוויר, שונות הפריחות – הם מבחינתנו חלק מהטקס המסורתי המתקיים בטבע, שכאמור גם עליו מתבססת הטבע-תרפיה.  מפגשי הפעילות בנוף המוכר והפתוח מאפשרים למשתתפים "להתחבר לתהליכי השינוי וההזדקנות.... ועוזרים להם לנרמל חוויות הזדקנות ולהתחבר לרצף של החיים" (דר' רונן ברגר, רונית שוורץ, דורות, פברואר 2010).

שיטת הטבע-תרפיה חיזקה בנו את האמונה, שבתחילת הדרך היתה מבוססת על אינטואיציה, ניסוי וטעיה, כי אנו עובדות נכון וכי ניתן לגייס את הטבע הסובב אותנו על כל מרכיביו ולעשותו שותף טיפולי במובן החווייתי. על כך יעידו התגובות החמות של הדיירים המשתתפים שאינם מחמיצים אף מפגש וכן תוצאות הפעילויות השונות המוצגות בכל רחבי הבית.

טובה כרמלי – עובדת סוציאלית ותמימה שנפ – מרפאה בעיסוק, בית אבות משל"ב עפולה.

 



 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
אולי יעניין אתכם גם :
ערך תזונתי בטונה לגיל השלישי
דג הטונה מכיל חלבונים ונחשב לאחד המאכלים הבריאים ביותר לבני הגיל השלישי. מהן היתרונות של דג הטונה ומדוע הוא מומלץ לאכילה בכל דיאטה מאוזנת? פרטים במאמר הבא.
לקריאה
גורמים לצניחת רחם בגיל השלישי
צניחת רחם הינה בעיה נפוצה ששכיחה בעיקר אצל נשים בגיל השלישי אך בהחלט עלולה להתרחש גם אצל נשים צעירות יותר. היא מתפתחת בעקבות היחלשות של הרקמות והשרירים שנמצאים באזור רצפת האגן.
לקריאה
פיברומיאלגיה (דאבת השרירים) - תסמינים ואפשרויות טיפול
פיברומיאלגיה היא מחלת דאבת השרירים אשר באה לידי ביטוי בכאבים כרוניים בשלד ובשרירים, ברגישות שלהם, במגבלה בתנועת המפרקים, לחץ על הגידים ומכאובים קשים. תופעות נוספות המהוות חלק בלתי נפרד מן המחלה הן דיכאון, עייפות כרונית, כאבי ראש חוזרים ואף התקפי חרדה.
לקריאה
התמודדות עם טראומות מהעבר בגיל השלישי
בגיל השלישי נראה כי יש לא מעט מבוגרים עם התמודדויות פיזיולוגיות ונפשיות הנובעות ממקרים והתמודדויות שונות מהעבר, במאמר הבא מפורטים הסברים שונים אודות הסיטואציות.
לקריאה
עיסוי לשיכוך כאבי מפרקים בגיל השלישי
כאבי פרקים הינם תופעה שכיחה בקרב הגיל השלישי, וגורם ישיר לתלונות על ירידה משמעותית באיכות החיים. עתה, מחקר חדש מראה כי ייתכן שלצד טיפול תרופתי, עיסוי מקצועי עשוי להועיל בשיכוך הכאב ובהרחבת טווח התנועה.
לקריאה
מוצרים חדשניים טכנולוגיים למבוגרים
עם ההתקדמות וההתפתחות המשמעותית שעברה הרפואה בשנים האחרונות, עלתה גם תוחלת החיים. חלקה של האוכלוסייה המבוגרת בעולם, כולל בישראל, הוא גדול יותר. לכן, ישנו כל הזמן פיתוח מוצרים חדשניים שיסייעו לאוכלוסייה המבוגרת בפעולות בהן ישנו קושי, מה שיאפשר להעלות את איכות החיים. בין מוצרים אלה:
לקריאה
ניתוח ארטרוסקופיה בגיל השלישי
כאבי רגליים בגיל השלישי עלולים להעיד במקרים מסוימים על הצורך בניתוח ארטרוסקופיה. במאמר הבא נסביר מה מאפיין את הניתוח הזה, כיצד הוא מונע כאבים ומה כולל הטיפול
לקריאה
ניתוח ארטרוסקופיה בגיל השלישי
כאבי רגליים בגיל השלישי עלולים להעיד במקרים מסוימים על הצורך בניתוח ארטרוסקופיה. במאמר הבא נסביר מה מאפיין את הניתוח הזה, כיצד הוא מונע כאבים ומה כולל הטיפול
לקריאה
טיפול הומאופתיה בגיל השלישי
יותר ויותר אנשים מעבר לגיל הפרישה חיים בבריאות טובה יותר. מה הכוונה? תנאי החיים הממוצעים והטיפולים המשופרים במחלות זיהומיות ואחרות נחשבות בדרך לסיבות העיקריות לכך.
לקריאה
העלמת ורידים ברגליים בגיל השלישי
ורידים בולטים ברגליים היא בעיה בריאותית שכיחה במדינות המערב, והשכיחות שלה עולה עם הגיל. מחקרים אפידמיולוגיים מראים שלרבע מהאוכלוסייה הבוגרת יש בעיית ורידים ברגלים, כאשר השכיחות גבוהה יותר בקרב נשים (30%-25%) מאשר בקרב גברים (20%-10%).
לקריאה
 
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.