forums

תת תזונה בגיל מבוגר

יש להכין תכניות התערבות תזונתית ברמה קהילתית, לשם העלאת המודעות לחשיבות התזונה בגיל המבוגר
 
תת תזונה בגיל מבוגר
תוצאות מחקרים שניסו לאפיין קשישים ארוכי חיים, הראו שמבין ההשפעות הסביבתיות לתזונה השפעה מכרעת הן על אורך החיים והן על איכותם מבחינת תפקוד נפשי, פיזי וקוגניטיבי. עד הגעה לזקנה, השמנה וצריכת מזון בעל ערך תזונתי ירוד מהוות בעיה מרכזית בשמירה על בריאות הציבור. לעומת זאת, בגיל המבוגר, גם בחברות שאינן יודעות מחסור, אנו עדים לתופעה של הידרדרות תזונתית הנובעת מגורמים משולבים.

אוכלוסיית הקשישים בני 65 שנה ומעלה מהווה כ-10% מהאוכלוסייה בישראל. פלח זה צורך יותר מ-40% משירותי הבריאות בשל מצבם הבריאותי. בניגוד לגילאים הצעירים שבהם עודף תזונה קשור בתחלואה, הרי שבגיל המבוגר נראה שהגלגל מתהפך וחוסר תזונה מהווה גורם חשוב לתחלואה ובמקרים רבים גם לתמותה. 

הצריכה התזונתית ומצבם התזונתי של קשישים נבדקו במספר מחקרים שנערכו בעשרים השנים האחרונות. מחקר בריאות ותזונה שנערך בארה"ב, וכלל לראשונה בסקרי התזונה והבריאות האמריקאיים גם את אוכלוסיית הקשישים, הראה ירידה ליניארית וברורה בצריכה התזונתית עם העלייה בגיל. זהו ממצא שדומים לו נראו גם במחקרים אחרים. לפי הנתונים הראשוניים נמצא מחסור ניכר בצריכה של אנרגיה, ויטמינים מקבוצת b, ויטמינים a ו-c וסידן.

במחקר שנערך באזור הנגב בקרב 378 קשישים החיים בקהילה, נמצא שצריכת הקלוריות במקביל לצריכת כל מרכיבי התזונה האחרים הייתה נמוכה באופן משמעותי מקבוצת בני 64-35 שנבדקה באותו אופן. הצריכה הקלורית היומית הממוצעת של בני 64-35 הייתה 1772.3 קלוריות לעומת בני +65 שצרכו 1498.9 קלוריות ביום. לאחר גיל 75 חלה ירידה נוספת בצריכה התזונתית שכוללת כמעט את כל מרכיבי התזונה, והיא פחתה ל- 1377.4 קלוריות ביום.

בסקר שנערך על ידי מכבי שירותי בריאותי בקרב קשישים מאזור תל אביב, נמצאה צריכה תזונתית נמוכה כמעט לכל מרכיבי המזון, כאשר צריכת סידן למשל הייתה נמוכה ב-70% מהמומלץ לאוכלוסיה זו וחשוב לציין שבמקום זה מדובר באוכלוסיה במצב סוציו-אקונומי גבוה יחסית.

גורמי הסיכון להתדרדרות תזונתית הם רבים ולחלקם "הצדקה" פתופיזיולוגית, מסביר התזונאי יעקב עזרא. מדובר בגורמי סיכון כגון שינויים בחוש הטעם והריח, בעיות שיניים, מחלות ותרופות מרובות וירידה בתנועתיות. גורמי הסיכון הסוציו-דמוגרפיים והפסיכולוגיים, הם ירידה בהכנסות, דיכאון ובלבול קוגניטיבי. גורמים אלו יובילו לאכילה מועטת או בלתי מאוזנת שאינה מכילה את כל אבות המזון הדרושים. 

הסיבות הישירות לאכילה המועטת אינן ברורות דיין, אולם מוצעים מספר הסברים אפשריים: בקרב קשישים מדווחת תחושת שובע מוקדמת לאחר אכילה, כנראה עקב שינוי בהפרשות הורמונים או תגובה מוגברת לאלו המופרשים. ריקון הקיבה מואט ולכן מזון נוזלי ישפיע פחות על תחושת השובע.

בניגוד למחשבה הרווחת לפיה טיפול תזונתי הוא יקר, ההערכה של ארגון רופאי המשפחה האמריקאי היא שטיפול תזונתי אקטיבי יחסוך 1.3 מיליון בהוצאות מערכת הבריאות האמריקאית. הארגון התייחס להתערבויות תזונתיות לטיפול ומניעה של שברים, מחלות לב, מחלות ריאה, כליות והפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. לכן, באופן כוללני ניתן לומר שיש לפתח וליישם שיטות הערכה תזונתית פשוטות ככל שניתן, על מנת שיתאימו למערך קליני. 

עבור קשישים יש לפתח תכניות התערבות המשכיות שיערבו גורמים בקהילה להיענות לבעיות סוציאליות וסיעודיות של הקשיש, במטרה לשמור על מצב תזונתי יציב ככל שניתן.

המלצות קונקרטיות שנותן יעקב עזרא: הערכה תזונתית ברמה של סקירה שתיערך לפני הכניסה לביקור רופא כלשהו. הערכה זו תכלול שקילה עצמית והערכת תיאבון וכן שאלות קצרות על גורמי סיכון אחרים. יש לבצע הערכה זו לפחות פעם בשנה אולם רצוי שתתבצע פעמיים-שלוש בשנה בהתאם לביקורי המטופל במרפאה. שינויי משקל והערכת תיאבון הם מדדים מנבאים להידרדרות תזונתית, כך שמעקב משקל ושאלה סובייקטיבית של הערכת התיאבון הוכחו במחקרים רבים, כולל מחקר הנגב, כמנבאי המצב התזונתי. 

יש להמליץ לקשישים לשמור על משקל גוף יציב ולהיעזר בפעילות גופנית לשם חיזוק השרירים וירידה במשקל במידת הצורך. רצוי לכלול תוספים תזונתיים, בעיקר נוזליים, היות והשפעתם של אלו על תחושת השובע קטנה יותר. יש ליידע כל קשיש בהנחיות לתזונה נבונה לגיל המבוגר. ניתן לכתוב הנחיות אלו בשפות שונות וברמה עממית, על מנת לשפר את רמת הידע ולהימנע ממידע כוזב. 

קשישים שנמצאים בסיכון להידרדרות תזונתית, יש להפנות לדיאטנית להערכת תזונתית מקיפה ואיתור גורמי סיכון ובעיות תזונתיות שיטופלו במסגרת אישית. קשישים אלו כוללים כאלה שהתאלמנו, עברו טראומה אישית כלשהי, נמצאים במצב תזונתי ירוד, בודדים או חולים. 

"מחקרים רבים מציינים את חוסר המודעות וההכרה בגודל הבעיה", אומר עזרא ונוקב בסיבות העיקריות לכך:
חוסר ידע והכשרה של הצוות הרפואי והסיעודי
חוסר עניין או הכרה בחשיבות ההזנה בדיווח הרפואי
הגבלה במספר דיאטנים או זמינות לשירותים אילו בקהילה
חוסר מדיניות לגבי מקורות מימון
חוסר ארגון של שירותי התזונה מבחינת היקף כוח האדם, שיתוף בין הצוות בבית החולים ובעיקר הקשר שבינו לקהילה.

לאור כל זאת ממליץ יעקב עזרא להכין תכניות התערבות תזונתית ברמה קהילתית, לשם העלאת המודעות של האוכלוסייה המבוגרת ובני משפחותיהם לחשיבות התזונה בגיל זה וכן לשוני בגורמי הסיכון לתחלואה ותמותה המשתנים עם הגיל. הטיפול התזונתי המומלץ חייב להיות קל, נגיש להשגחה ומתוקנן - כדי להיות אפקטיבי לטיפול בכל האוכלוסיות בסיכון לתת תזונה. 

פרטים נוספים באתר קובי-דיאט www.dietme.co.il.
 

 



 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
1.  מאמר טוב, מצויין
מאמר טוב, מצויין! למדתיממנו רבות
שלומי (13.8.10)
2.  מאמר מצויין
מאמר מצויין, כן ירבו כמותו...
רפאל הנגבי (6.10.10)
אולי יעניין אתכם גם :
חדשנות בטשטוש קמטים בגיל השלישי
הגיל השלישי הוא כבר מזמן לא גיל זקנה קלאסי. עבור נשים רבות זו הזדמנות להתפתח, לבלות ולנצל כל רגע. טיפולי האסתטיקה החדשים שמסייעים לטשטש את הקמטים עוזרים להן להרגיש נפלא ולממש את עצמן.
לקריאה
רכיבה על אופניים – קורס הכשרה לגמלאים
ספורט הרכיבה הוא ענף ספורט שקיבל תאוצה רבה בעשור האחרון. מספרם של רוכבי האופניים בארץ ובעולם הוא גדול מאד ואפשר לראותם בכל מקום. רכיבה על אופניים מתקיימת גם בקבוצות של אוהבי הרכיבה היוצרת ביניהם הווי משותף, חוויות נפלאות וידידות נהדרת.
לקריאה
המלצות לארוחת בוקר מזינה לבני הגיל השלישי
תזונה נכונה היא מרכיב חשוב מאוד ואפילו קריטי בבריאות מיטבית בכל שלבי החיים ובפרט כך כשמגיעים לגיל השלישי. חשוב להבין שכשאנחנו מתבגרים ישנם שינויים משמעותיים בכל מערכות הגוף וגם במבנה הגוף, וגם הרגלי התזונה חייבים להתעדכן.
לקריאה
יתרונות טיפולי הילינג בגיל השלישי
שיטות טיפול אלטרנטיביות שונות יכולות לסייע ולהקל על מטופלים בני הגיל השלישי. טיפולי הילינג, המתבססים על טיפול באמצעות אנרגיה ורוחניות יכולות להקל על מתחים ולחצים שונים בקרב הקשיש וכתוצאה מכך אף להקל על כאבים פיזיים.
לקריאה
טבעונות בגיל השלישי
בני הגיל השלישי המקפידים על תפריט טבעוני ושומרים על אורח חיים בריא נוטים לסבול פחות ממחלות האופייניות לגיל זה ונהנים מאיכות חיים גבוהה. למדו על היתרונות השונים של המזון הטבעוני במאמר הבא.
לקריאה
דיקור סיני למחלות עיניים בגיל השלישי
דיקור סיני נחשב לאחד הטיפולים היותר אפקטיביים בהפחתת חוסר נוחות וכאבים הנגרמים על ידי מחלות. אבל האם ידעתם שהוא יעיל גם בטיפול במחלות עיניים הנפוצות בגיל השלישי?
לקריאה
תזונה נכונה ובריאה בגיל השלישי
תזונה נכונה ובריאה חשובה בכל גיל, אך בגיל הזהב יש לה משמעות קריטית ויש להתאים את התזונה למצב הבריאותי, לשינויים הגופניים ולמצב התפקודי של הקשיש
לקריאה
יתרונות הדיקור הסיני בגיל השלישי
הדיקור הסיני הוא טיפול בעלת היסטוריה ארוכה ויעילות מוכחת. באמצעות דיקור סיני מטפלים לא רק בגוף אלא גם בנפש ולכן הטיפול בו יעיל למטרות שונות, גם עבור אנשי צעירים כגון נשים בגיל הפוריות וגם עבור אנשים בגיל השלישי הזקוקים לחיזוק ושיפור באורח החיים שלהם.
לקריאה
יתרונות השימוש במוצרים טבעיים בגיל הזהב
עד לא מזמן התבגרות וזקנה היו גזרות שלא ניתן היה להתמודד איתן. אך כיום, הודות לרפואה הטבעית והמוצרים הטבעיים, ניתן להקל, לשפר ולשדרג את חייהם של רבים.
לקריאה
טיפולים אלטרנטיביים לטיפול בפריצת דיסק בגיל הזהב
פריצת דיסק בגיל השלישי פוגעת במידה ניכרת באיכות החיים ויש לטפל בה בהקדם בנוסף לשיטות הטיפול המסורתיות המוכרות קיימים כיום טיפולים אלטרנטיביים אשר יעילים גם לטיפול, במאמר זה אביא אותם בפניכם.
לקריאה
 
1 2 3 4 5 6
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.