רבים מפתחים במהלך חייהם אי סבילות ללקטוז, צליאק ובעיות סוכרת, ומוכרחים לעשות שינוי בהרגלי התזונה שלהם, על מנת לשמור על בריאותם. אז איך עושים את השינוי וכיצד מתחילים לשים לב למה שמכניסים לפה? כל התשובות לשאלות אלה ואחרות – במאמר שלפניכם.
אי סבילות ללקטוז
במהלך השנים הגוף עובר שינויים אשר עשויים להשפיע על אורח החיים של בני גיל הזהב. למשל, בני הגיל השלישי עשויים לגלות שהם פיתחו רגישות ללקטוז הבאה לידי ביטוי בכאבי בטן, ביציאות רכות, בגזים וכדומה. וכך, אף על פי שמוצרי חלב הם חשובים מאוד עבור קשישים, כיוון שהם עשירים בוויטמין D ובקלציום (סידן), הם עשויים להיות בעייתיים עבור מי שסובל מאי סבילות ללקטוז.
סוכרת
אחת המחלות השכיחות ביותר בגיל השלישי היא סוכרת – מצב שבו יש בדם עודף סוכר (היפרגלסימיה). רוב הקשישים סובלים מסוכרת סוג 2, שבדרך כלל נובעת מהשמנת יתר, כולסטרול גבוה, חוסר פעילות גופנית וכדומה. המחלה פוגעת בכליות ולכן הם עשויים לחוש צימאון ורעב מוגברים וצורך לתת שתן לעתים קרובות. בנוסף היא גורמת לעייפות כרונית, בעיות ראייה, ירידה במשקל, הקאות, בחילות, כאבי בטן, בצקות ואפילו נמקים. כמו כן, מי שסובל מהמחלה עלול ללקות בשבץ מוחי או התקף לב. כדי להתמודד עם סוכרת, אין ברירה אלא לבצע שינויים באורח החיים בכמה היבטים: פעילות גופנית, נטילת תרופות ודיאטה.
צליאק
שינוי נוסף שעשוי להתגלות בגיל מבוגר הוא רגישות לגלוטן (צליאק). הרגישות היא לחלבון אשר נמצא בדגנים שונים, כגון: כוסמת, שיפון, שיבולת שועל, שעורה וחיטה. התופעות שמהן סובלים חולי צליאק הן: שלשולים כרוניים, ירידה משמעותית במשקל, כאבי בטן, נפיחות, גזים וספיגה לקויה של ויטמינים ומינרלים. בעיה זו גוררת בעקבותיה צורך בשינוי תזונתי מהותי: להימנע מלחמים, פסטות, פיצוחים, פרורי לחם, קרוטונים, שקדי מרק, אבקות מרק, שומשום, זעתר, פירות יבשים, בירה, ויסקי, תרופות וכל דבר אחר שעשוי להכיל גלוטן. התמודדות עם שינוי תזונתי על מנת להתמודד עם התופעות השונות שציינו לעיל, אפשר להסיר מזונות אשר מכילים לקטוז, גלוקוז וגלוטן מהתפריט ולקחת תרופות. אבל עבור רוב האנשים מדובר בשינוי תזונתי מהותי, וקשה להם לוותר בקלות על מאכלים שהם אוהבים. חלק מהם אפילו מעדיפים להמשיך לסבול מתופעות לא נעימות ולהעמיד את עצמם בסיכון מאשר לשנות הרגלים. אבל החדשות הטובות הן, שמאחר ומדובר בתופעה רווחת למדי, כיום ישנה מודעות גבוהה לנושא ואפשר למצוא במאפיות מסוימות מאכלים נטולי לקטוז, גלוקוז וגלוטן.
חשוב לזכור שתוחלת החיים עולה במשך הזמן, ולכן חשוב לשמור על הבריאות כדי לשמר את התפקוד הפיזי ומהמנטלי, ככל הניתן. עם זאת, חשוב לזכור ששמירה על תזונה מסוימת ללא פיקוח רפואי, עלולה גם היא לגרום לנזקים, כמו חסרים תזונתיים או אפילו תת תזונה.
המאמר נכתב באדיבות מאפיית נשיקה צרפתית. המאפייה שלנו אופה מתוקים לצד מוצרים נטולי גלוטן וסוכר, המתאימים לכולם ובפרט לאוכלוסיית המבוגרים שסובלים מאי סבילות ללקטוז, צליאק וסוכרת.