forums

סגירת מעונות קשישים בלתי מורשים

מחלקת השירותים לאזרח במשרד הבריאות, פרסמה לאחרונה דו"ח פעילות בנושא הפיקוח על מעונות לקשישים, וסגירת מוסדות בלתי מורשים שאינם עומדים בדרישות
 
סגירת מעונות קשישים בלתי מורשים
מחלקת השירותים לאזרח במשרד הבריאות, פרסמה לאחרונה דו"ח פעילות בנושא הפיקוח על מעונות לקשישים, וסגירת מוסדות בלתי מורשים שאינם עומדים בדרישות. לפי פרסום זה קשישים שתפקודם מדורג כעצמאים או תשושים, מופנים למעונות שמיועדים עבורם, ברישוי ובפיקוח משרד העבודה והרווחה. 

קשישים שתפקודם מדורג כסיעודיים או תשושי נפש, מופנים למוסדות מיועדים עבורם, ברישוי ובפיקוח משרד הבריאות. קשישים עם בעיות רפואיות פעילות שתפקודם מדורג כסיעודי מורכב, מופנים למוסדות הייעודיים עבור חולים אלו, אף הם ברישוי ובפיקוח משרד הבריאות.
מוסד ברישוי הוא מוסד שעומד בתנאי הרישוי, הן מבחינת תפקוד הקשישים שגרים בו, הן מבחינת דרישות המשרד בתחום הנהלים, כוח האדם והתנאים הפיזיים של המקום. 

קיום הפיקוח משפיע ישירות על איכות הטיפול בקשיש, לדוגמה:
* הקפדה על מתן השגחה וטיפול מקצועי מתאים בתחום הרפואי, הסיעודי והפרה-רפואי.
* הקפדה על מתן התרופות לפי הנהלים אשר מונעים טעויות ונזקים אפשריים.
* הבטחת איכות חיים ופעילות פנאי בהתאם לתפקוד הקשיש. בסיעודיים, לדוגמא, הפעלה על ידי אנשי פיזיותרפיה ואנשי תעסוקה תוך הקפדה על מבנה המוסד לפי תנאי הרישוי.
* בניית החדרים לרווחת הקשישים שזה ביתם.
* הבטחת תנאי בטיחות עם רישוי מכבי אש וכדומה.
* הבטחת תנאי תברואה, היגיינה ותזונה שראויים לקשישים.

מהו היקף תופעת מוסדות ללא רישוי? 

המספר המדויק לא ידוע, אולם ההערכה היא שהוא מקיף 500 עד 2000 קשישים. הערכה זו מבוססת על הערכות השירות לזקן במשרד העו"ר, מידע מלשכות הבריאות ותלונות על מוסדות כאלו שמגיעות לאגף לגריאטריה. הערכות אלו מתעדכנות אחת למספר חודשים וסה"כ ידוע היום שבהיקף ארצי ישנם כ- 67 מעונות שפועלים ללא רישוי.

הסיבות לקשיי האכיפה במוסדות ללא רישוי הן קשיים בתהליכי אכיפה, כגון החלטות בית המשפט ללא הרשעות, או עונשים קלים מדי לדעת המשרדים, שאינם גורמים הרתעה לבעלי מוסדות אלו. גם במערכת המשטרתית לעתים קרובות נסגרות תלונות פליליות שהגישו המשרדים, מ"חוסר עניין לציבור".

גם חוסר שיתוף פעולה מצד בני המשפחה תורם למצב. חוסר שיתוף פעולה כזה נובע, בין השאר, מחוסר מודעות, מחשש שיצטרכו מימון גבוה יותר באשפוז ברישוי, מהקושי לבן המשפחה להגיע למענה המתאים בין הגופים המטפלים השונים ולעיתים מהזנחה וחוסר אכפתיות.

מה המדינה ומשרד הבריאות עשו עד כה?

הוקם צוות בין - משרדי מהאגף לגריאטריה ומשרה"ב וכן מהשרות לזקן במשרד העבודה והרווחה. במסגרת זו נעשו כבר הפעולות הבאות:
- בנית מודל המרכז את איסוף המידע על מוסדות אלו.

- בנית כלים להערכת חומרת הפגיעה באיכות החיים ותחלואה לקשישים במוסדות ללא רישוי, ויישומם במיפוי.

- לאחר המיפוי כ-15 עד 40 אחוז ממוסדות אלו נסגרו, ונפתחו הליכים משפטיים כנגד הגרועים שבהם.

הפעולות המתוכננות לעתיד:

- המשך פעילות ההסברה לקשישים ולמשפחות. פניות חוזרות לערוצי התקשורת השונים ופרסום באתר משרד הבריאות.

- העלאת מודעות המערכת המשטרתית והמשפטית, לצורך בשיתוף פעולה במהלך יישום התהליכים המשפטיים, תוך בניית דרכי העבודה עם הגורמים הרלבנטיים.

- הגשת כתבי אישום פליליים לבית המשפט. תחילה למוסדות שדורגו ברמת החומרה C (הגרועים ביותר) לאחר אי ההיענות למכתבי ההתראה.

- בסיכום עם רופא המחוז מוגשים צווי סגירה מנהליים למוסדות שבעדיפות לסגירה מהירה, ובהמשך מוגשים כתבי אישום פליליים.
- יישום והטמעה של תהליכי עבודת הצוות, כולל הכלים וחלוקה לדרגות חומרה, בשני המשרדים.

- הצעות לשינוי במדיניות המשרדים, שיביאו לצמצום הדרישה של קשישים ומשפחותיהם למוסדות ללא רישוי, כמו פתיחת מוסדות קטנים משפחתיים בעיקר לתשושי-נפש, פתיחת מוסדות קטנים משפחתיים, משולבים (משרה"ב ועו"ר) לתשושים קשים וסיעודיים קלים ללא עדות לירידה קוגניטיבית.

- סיכום ואימוץ תהליכי אכיפת החוק (שיבנו בפרויקט), הצעות לחקיקה ותקנות עזר חדשות.


 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
1.  רמי מאוד מערעיך
את כל מה שעושים שם  (3.6.10)
אולי יעניין אתכם גם :
מיצוי זכויות ניצולי שואה
העוולות שכוונו נגד יהודים במדינות אירופה לא יישכחו לנצח - ובעזרת מיצוי זכויות ניצולי שואה יש אפשרות להקל על החיים של הניצולים, לעזור להם להזדקן בכבוד ולקבל טיפול רפואי מתאים ללא שיקולים של מימון.
לקריאה
מימוש זכויות רפואיות בגיל השלישי
רבים מאתנו אינם מודעים לזכויות אשר מגיעות לנו, בין אם זה בעבודה ובין אם במצבים שונים בחיים. בפרט, הגיל השלישי – שאינו נגיש למידע בהשוואה לצעירים שהכל זמין להם לבדיקה. במאמר זה נדון אודות מימוש זכויות רפואיות בקרב הגיל השלישי.
לקריאה
איתור נכסים בחו"ל לניצולי שואה
רבים לא יודעים, אך עד היום ניתן לאתר נכסים בחו"ל של ניצולי שואה. כיצד עושים זאת ולמי פונים? כל התשובות במאמר הבא לפניכם. מביצוע השבת הנכס ועד השבתו.
לקריאה
ניצול כלכלי של קשישים
רוצים לשמור על ההורים שלכם להימנע ממצב שבו הם מנוצלים כלכלית? ניצול כלכלי של קשישים זו מגפה של ממש, ויש מה לעשות בעניין. כך תפעלו במידה ועולים חשדות לניצול שכזה.
לקריאה
פיטורי עובד לפני גיל פרישה
הידעתם שפיטורי עובד לפני גיל פרישה יכול להיחשב לאפליה בשל גיל? דעו לכם שיש מה לעשות במקרה כזה. כך תפעלו במידה ופוטרתם מעבודתכם רגע לפני היציאה לגמלאות.
לקריאה
קבלת תשלומי פנסיה מארה"ב
תושבי ישראל שהגיעו לגיל פרישה ועבדו בעברם אצל מעסיק אמריקאי בארה"ב שהפריש להם כספים לפנסיה ייתכן וזכאים להחזרי מס של אלפי דולרים, סקרנים? קראו את השורות הבאות ופנו להתייעץ עם רואה חשבון למיסוי אמריקאי למימוש זכאותכם.
לקריאה
השלכות משפטיות של זוגיות בגיל השלישי
העלייה בתוחלת ואיכות החיים יצרה שפע של זוגיות חדשות בקרב בני הגיל השלישי. זוגיות זו לרוב מפיחה חיים חדשים בקרב כל אחד מבני הזוג, יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון את ההשלכות של זוגיות זו בכדי להימנע מסכסוכים ובעיות משפטיות.
לקריאה
זכויות ביטוח לאומי בגיל השלישי
גיל הזהב, עבור מרבית האנשים המבוגרים בישראל, הינו גיל בו הם נמצאים בשלב בחייהם בו הם אינם עובדים ואינם משתכרים לפרנסתם – מאידך זקוקים הם לכספים עבור ניהול חייהם השוטפים, כאשר בגיל זה ישנם צרכים שונים שמקורם לרוב בבעיות בריאות ובעיות זקנה.
לקריאה
זכויות עובדים זרים לסיעוד
עובד זר בישראל זכאי לאותם תנאי עבודה שעובד ישראלי זכאי להם. נוסף על זכויות בסיסיות אלו מעסיקים חייבים לספק לעובדיהם הזרים הסכם עבודה בכתב, ביטוח בריאות פרטי ומגורים הולמים.
לקריאה
תג נכה לגיל השלישי
ישנו מגוון רחב של זכויות בעבור אזרחים ותיקים חלקן ניתנות לכל אזרח ותיק וחלקן מותנות. קבלת תג נכה הינה זכות השמורה לכל אדם העומד בחוק הקבוע עבור חניה לנכים.
לקריאה
 
1 2 3 4 5 6
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.